Arealplansaker
Tekst: Svanhild Sortland, seniorrådgiver Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
En planstrategi er en plan for arealbruken i kommunen i valgperioden. I planstrategien skal kommunen se på om det er behov for å revidere kommuneplanen i kommende periode, og eventuelt hvilke temaer som skal revideres. Det er flere grunner til at lokal gravplassmyndighet bør følge med når kommunen starter opp arbeidet med planstrategien.
Hva er kommunal planstrategi
Kommunestyret skal minst én gang i hver valgperiode, og senest innen ett år etter konstituering, utarbeide og vedta en kommunal planstrategi. Hensikten med planstrategien er å klargjøre hvilke planoppgaver kommunen skal fokusere på i neste valgperiode. Planstrategien skal være et hjelpemiddel for kommunestyret til å avklare hvilke planoppgaver kommunen skal prioritere i den kommende perioden for å møte kommunens behov.
I planstrategien identifiseres planstatus og behov, mens gjennom den årlige rulleringen av handlingsdelen/økonomiplanen, blir planarbeidet prioritert og tildelt ressurser. Dersom det er behov for å utrede gravplasskapasiteten i kommunen, bør det spilles inn til arbeidet med planstrategien. Der er viktig å melde inn behovet slik at det kan tas inn i kommunens planer, bli synliggjort og tildelt ressurser. Det er kommunen som har det økonomiske ansvaret for de offentlige gravplassene.
Gravplassmelding
Vi kan definere en gravplassmelding som en samlet melding om status for gravplassene i en kommune og en overordnet og langsiktig plan for utvikling av disse. En gravplassmelding er et nyttig verktøy for å sikre en helhetlig oversikt over status for gravplassene og behov framover. En gravplassmelding kan være en temaplan eller en kommunedelplan som utarbeides sammen med kommuneplanen. Behovet for å utrede temaet gravplass, både kapasitet og lokalisering, men også slikt som for eksempel behovet for tilrettelagte graver, bør derfor spilles inn til kommunen i forbindelse med planstrategien. Arbeidet med gravplassmeldingen kan gi oversikt over om det er behov for å sette av nytt areal eller for å se på om areal som ikke er realisert kan omdisponeres til annen bruk. Omdisponering eller valg av nytt areal bør gjøres i forbindelse med revisjon av kommuneplanens arealdel. Gravplassmeldingen kan revideres i hver kommunestyreperiode.
Kommuneplanen
Forvaltningen av gravplasser bør inngå i kommunens helhetlige planlegging og ses som del av det øvrige tjenestetilbudet i kommunen. I arbeidet med kommuneplanen bør dette ses i sammenheng med befolkningsprognoser og planlagt tettstedsutvikling. Det er også viktig å huske på at gode naboskap krever god planlegging og omtanke. Ikke alle formål egner seg som nabo til en gravplass.
Utvidelse og anleggelser av nye gravplasser kan være ressurskrevende både med tanke på tid, økonomi og arealbruk, og bør være verd innsatsen for kommunen i et lengre tidsperspektiv.
I arbeidet med kommuneplanen bør det vurderes om areal som er avsatt til gravplass i tidligere perioder og som ikke er realisert, skal tas ut. Dette gjelder særlig arealer som har ligget inne i kommuneplanen i flere perioder og som ikke tilfredsstiller dagens krav til gravplassareal. Gravplassmeldingen kan brukes som grunnlag for å ta valget om en gravplass skal nedlegges eller ikke.
Hvorfor følge med på arbeidet med planstrategien
Planprosesser tar tid. Nytt gravplassareal må velges med omhu, det er mange hensyn som skal veies opp imot hverandre. Hvilke hensyn som skal veie tyngst kan variere over tid. Når man skal gjennom, planstrategi, gravplassmelding, kommuneplan, reguleringsplan og gravplassplan er det klart at dette er en prosess hvor man må være i forkant. Det gjelder derfor å være ute i god tid, ha oversikt over behovet og gi beskjed til kommunen gjennom å delta aktivt i de prosessene der det er lagt opp til at disse oppgavene skal løses.