Grønn Galla og FAGUS 20 år
15. november kunne Mari Myhrene, daglig leder i FAGUS, ønske 204 deltagere velkommen til Grønn Galla i Drammen.
Todagerskonferansen arrangeres annet hvert år og har som formål å sette søkelyset på de gode grønne løsningene innenfor grøntanleggssektoren – og samle deltagere på tvers av fag, yrker og organisasjoner.
Engasjement og fremtidstro
FAGUS og Grønn Galla
FAGUS (Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren) ble stiftet i 2003 som den grønne sektorens samlende paraplyorganisasjon.
Grønn Galla er et samarbeidsprosjekt mellom FAGUS og de tilsluttede organisasjonene.
Ragnhild Nessa holdt et av de første innleggene. Hun delte fra sine erfaringer som praktiserende landskapsarkitekt, og viste frem NLA (Norske landskapsarkitekters forening) sin eksempelsamling «Sirkulær økonomi i landskapsarkitekturen» som kom ut i oktober i år, og hvor blant annet Notodden gravlund er løftet frem eksempel på hvordan foredling av stedets kvaliteter og ressurser er løst på en god måte.
Anja Røyne, med doktorgrad i fysikk og mastergrad i samfunnsøkonomi, entret scenen senere samme dag. Hun ga konferansedeltagerne det store perspektivet.
FAGUS tilsluttede organisasjoner
- NFG – Norsk forening for gravplasskultur
- NAML – Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører
- BPI – Bad, park og idrett
- NGF – Norsk gartnerforbund
- NLA – Norske landskapsarkitekters forening
- NTF – Norsk Trepleieforum
– Vi snakker mye om sirkulærøkonomi, men hvorfor er det egentlig viktig?
Røyne illustrerte hvordan ombruk av materialer, jord og masser, helt konkret – har konsekvenser for planetens tålegrenser.
Felles for alle foredragsholderne på Grønn Galla var at de understreket alvoret i situasjonen verden står overfor. Vi har både naturkrise og klimakrise, og skal vi unngå katastrofe – ja, da er tiden knapp. Samtidig var det stort rom for optimisme, engasjement og fremtidstro. Det samlede budskapet syntes å være at den grønne bransjen har en kompetanse som er viktigere enn noen gang, og at summen av bransjens enkelte bidrag er betydelig i den store sammenhengen.
Gjenbruk av gravminner
Naomi Louise Wilde er et kjent navn for mange i gravplassektoren. Hun har jobbet med gravplasser siden 1996, først i Bærum kommune, og nå i Gravplassetaten fra 2019. Wilde holdt det eneste innlegget på konferansen som direkte omhandlet gravplass: «Gjenbruk av gravminne – Kan vi lage gull av gråstein?» Her snakket hun om gjenbruk av gravminner som et bærekraftig alternativ til dagens praksis med destruering ved knusing.
Nytt digitalt verktøy for plantevalg
Mari Myhrene avsluttet Grønn Galla med å presentere status for «Plantevalg», som er et nytt digitalt verktøy for grøntanleggsbransjen.
Plantevalg.no skal være basert på Hageselskapets sortsliste og forskningsbasert plantekunnskap fra NMBU. Verktøyet er utviklet for norske forhold og vil ha en rekke søkefunksjoner og filter, slik som: høyde, lysforhold og farger, og vil i tillegg være koblet opp mot digitale klimasonekart.