Kremasjonsutvikling i Norge

Statsforvalteren har utført en analyse av alle tilgjengelige årsrapporter om kremasjon i Norge fra 2002-2023. Tall for kremasjoner ble tidligere samlet inn av Norsk forening for gravplasskultur ved den nasjonale gravplassrådgiveren, og fra 2021 av Statsforvalteren. Vi har tall tilbake til 2002. Disse er nå satt sammen for å se på utvikling og geografiske forskjeller. Feil kan forekomme.

Tekst: Steinar Jacobsen, seniorrådgiver, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark 

Nasjonal utvikling (2002-2023): Tallene under viser utviklingen av kremasjonsandelen. Dvs. andelen kremerte sammenlignet med antall døde. I 2023 var kremasjonsprosenten 49%. I 2002 var den på 32%. 

Antall døde og antall kremerte pr år.
Tallene i grafen viser utviklingen av kremasjonsandelen fra 2002 - 2023, dvs andelen kremerte sammenlignet med antall døde.

Følgende diagram er en analyse/sammenligning av valg av tradisjonell kistegrav, urnegrav og askespredning. 

Sammenligning av gravtyper

Krematorienes utvikling (2011-2023):  Det skjedde en del endringer av krematorier fra 2002 – 2011 hvor noen krematorier ble avviklet og nye kom til. Derfor er det bare fra 2011 vi presenterer totalt kremerte for hvert krematorium. Blant annet ble det opprettet et nytt krematorium i Vestfold, som erstatter fire gamle krematorier i fylket. Det ligger i Sandefjord kommune, men eies av Horten, Tønsberg, Sandefjord og Larvik kommuner. Tabellene er sortert utfra de høyeste tallene i 2023. Vi ser av tabellen at Alfaset, Møllendal, Moholt og Gjøvik har ligget på topp alle disse årene. Vestfold krematorium IKS passerte Gjøvik i 2018. Det er verdt å legge merke til Oddernes krematoriums endring fra 2019!   

Krematorienes utvikling 2022 - 2023

Kommunenes utvikling siste 5 år 

Vi har bare kremasjonsandeler for alle kommuner i Norge (døde vs. kremerte) siste 5 år (unntatt 2021). Før 2019 var det kremasjonstallene for selve krematoriene som i hovedsak ble presentert, ikke tall fra den enkelte kommune. Oversikten under viser kommunene med over 5000 innbyggere med de største andelene av kremerte, sortert på 2023. Tallene er stabile for disse årene. 

Merk: Tallene på kommunenivå er noe usikre, dels pga. kommunesammenslåinger, endring av kommunegrenser og varierende kvalitet på innrapportering/årsstatistikk.  

Kommunenes utvikling siste fem år

Behov for videre undersøkelser 

Det har vært en jevn økning av kremasjoner siste 20 år, men ingen radikale endringer. Hva slags effekt hadde koronapandemien? Hva slags innvirkning har kulturell eller religiøs praksis? Hva slags effekt har etableringen av minnelunder hatt? Hva med valg av gravtyper (inkludert askespredning)? Hva slags betydning har nærhet til krematorium?  

Er det geografiske skillelinjer i kremasjonstallene, som fylker og landsdeler? Bykommune kontra bygdekommune? Tallene viser at Finnmark har de laveste kremasjonsandelene i Norge. Men det finnes ikke en kommune i Norge som ikke har hatt en eneste kremasjon siste 5 år.  

Vi kan ikke si noe sikkert om årsakene til endringen av antallet kremasjoner. Alle nevnte forhold, med flere, bør undersøkes nærmere. Se også KAs gravplassundersøkelse 2023 som du finner på nettsiden www.gravplass.net.   

Statsforvalteren tar sikte på å legge ut tabellene som er laget for denne artikkelen, i sin helhet på nettsidene våre, i tillegg til tallene som ligger der fra før. Norsk forening for gravplasskultur har også en presentasjon. 

Nye metoder framover 

De to neste årene skal fortsatt hvert krematorium sende årsrapport/årsstatistikk til Statsforvalteren som før. Men metoden vil trolig bli endret ved videre utvikling av digital gravplassmelding, DGM, som vil hente inn data automatisk fra krematoriene. Dette vil kunne bidra til bedre datagrunnlag og forhåpentligvis gi bedre kunnskap om hva som påvirker endringen av kremasjonsstatistikken.  

Lignende saker

Tallenes tale er klar

Utviklingen i kremasjonsprosenten er mer enn en spennende graf. Den er først og fremst et uttrykk for summen av enkeltinnbyggerens valg og preferanser i møte med egen og næres død.

Sparer nesten halve energien

Vestfold krematorium var først i Norge med å bytte ut gassovnene med en ny, moderne, elektrisk ovn. Det har redusert energiforbruket med 44 prosent.

Snakker vannkremasjonens sak

Vannkremasjon er ekstremt bærekraftig, men det krever en modning i befolkningen, sier Runar Frømyhr. Ecograve-sjefen synes det er synd at Trondheim slår fra seg planene.
Bilde av Runar Frømyhr

Slår fra seg vannkremasjon

Trondheim slår fra seg planene om vannkremasjon. – Vi ville måttet ha et eget renseanlegg, og da blir det mye mer komplisert, forteller kirkeverge Kjell Inge Nordgård.
Bilde av løsning for vannkremasjon

Rekordmange deltagere på krematoriefagdagene

30. nov. til 1. des. inviterte Krematorienettverket til fagdager i Trondheim. Deltagerlisten talte 89 hoder. Det er rekord for andre år på rad.

Rapport om samfunnets behov for krematorier og kjølerom

Prognosene for etterspørsel etter kremasjonskapasitet viser at det i enkelte regioner haster med å få ny infrastruktur på plass.**
portrett bjarne kjeldsen