Navna minnelunder – aktuelt for deg og meg (del 2)

Navna minnelunder er fortsatt ganske nytt her i landet – det er bare omkring 20 år siden de første ble etablert. Vi fortsetter å dele erfaringer, tips og råd.
ELVEGRUS: Felt med elvegrus eller sand er en fleksibel og god løsning for tilrettelegging for personlige sorguttrykk. Det er plass til mange lys de mest aktuelle lystenningsdagene, og feltet er diskret sommerstid. Grav-vaser kan også stikkes ned i grusen. Gjerpen kirkegård, Skien. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

I forrige nummer av Gravplassen så vi litt på planløsning, tilgjengelighet og sted for sorguttrykk. Hvilke erfaringer er det gjort med selve minnesmerket?

Minnesmerkene er som oftest i stein eller metall; de kan ligne på en bauta, være tavleaktige eller ha et horisontalt preg som er mur. Det kan være et stort minnesmerke eller flere mindre. Fundamentering og sikring må være trygg og gjennomarbeidet.

Grundig forberedt

Siden tidsperspektivet i utgangspunktet er «evig», den ene overtar etter den andre, er det viktig at utformingen av minnesmerket er grundig forberedt. En senere endring av minnesmerket vil i utgangspunktet kreve at samtlige festere/gravansvarlige gir sin tilslutning. 

Det kan være fristende å gjenbruke gamle gravminner som minnesmerke. Det er enkelt å finne gode argumenter både ut fra kulturminneverdi, bærekraft og økonomi. Men det kan være vanskelig å omdanne dem til gode minnesmerker: Gravminner har helt andre forutsetninger både størrelsesmessig og for bruk av flaten: En skrånende obelisk «kler» vanligvis ikke navneplater oppover det smalnende, monumentale skaftet. Et «vanlig» gravminne har liten skriftflate, det kan miste karakteren sin med høy sokkel.

Plass til navn

Siden navna minnelunder også er utbredt for ektefeller og andre som står hverandre nær, er erfaringen at det er lurt at navneplatene er romslige nok til at det er plass til to navn. Romslige navneplater og materialer av høy kvalitet, bygger også opp om verdighet; slik at den enkelte får luft og plass. I tillegg blir organiseringen enklere. Kombinasjoner av doble og enkle navneplater er mulig, men kan være visuelt krevende.

Formen på navneplatene må ses helhetlig som en del av minnesmerket. Når minnesmerket har en myk karakter eller organisk overflate, for eksempel som store rullesteiner, er en oval form mer «tilpasningsdyktig» enn rektangulær med rette hjørner. 

Teksten må være lett lesbar – helst uten lesebriller. Tydelige kontraster er til god hjelp. Bokstaver uten kursiv og seriffer («føtter») er de enkleste i slike sammenhenger. 

Vær obs på at eksempelnavn ofte er korte, finn også ut av hvordan lange navn skal løses, mange har sterk identitet i mellomnavnet/-navna sine. Generasjonene med dobbelt etternavn er foreløpig lite representert i minnelundene, men de kommer nok etter hvert. Redusert skriftstørrelse bør unngås.

Enkel gjenfinning

Om minnesmerket har plass til svært mange navneplater, bør de grupperes slik at gjenfinningen blir enkel. Det er stusselig for etterlatte som ikke har besøkt minnelunden på en stund, å streve med å finne igjen navnet «sitt».

Det må være god avstand, minst 30 centimeter, fra de nederste navneplatene til terrenget eller stedet for plassering av sorguttrykk. Dette er både av hensyn til lesbarheten og for at ikke noen navn tildekkes av lys eller blomster.

Hvordan navneplatene festes er en viktig detalj. Skinn og reflekser gjør at det skal lite til før små variasjoner i stramme, vertikale flater gir et lurvete inntrykk. Alle festehullene bør bores før minnesmerket monteres. Til ujevne overflater bør det benyttes justerbare spesialskruer, eventuelt monteringslister. Liming kan være utfordrende; enkelte forvaltninger har erfaringer med at navneplatene sklir sakte nedover i sommervarmen.

Minnelundbestemmelsene

Før en navnet minnelund kan tas i bruk, fastsettes bestemmelsene i gravplassvedtektene: Det er viktig at de som vurderer denne gravtypen, kjenner de fastsatte rammene før de gjør valget sitt, for eksempel om det er anledning til å fornye festet etter 20 år.

På de lokale nettsidene kan det legges mer informasjon, for eksempel om opprydningsrutiner og lignende. 

Skjøtselsplan

Gravplassmyndigheten har ansvaret for at minnelunden framtrer med orden og verdighet – hele tida og hele året. 

Det bør utarbeides en god skjøtselsplan for fjerning av visne blomster og stearinsøl, men også for jevnlig vask og vedlikehold av benker og minnesmerke. Løsningen for personlige sorguttrykk må være gjennomtenkt, samtidig som det må være enkle rutiner for hyppig «småtilsyn»: Det skal lite til før plastpotter med tørr jord blåser over ende.

Vil du lese mer? Vi har revidert veiledningen om navnede minnelunder. På Statsforvalterens nettside ligger det også temanotat om endringer og sjekkliste for minnelundsøknader. For å bedre søknadsprosessene holder vi på å utarbeide et digitalt søknadsskjema.

Tove Frøvoll Thoresen
Seniorrådgiver
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark

Lignende saker

Vegetasjon på gravplassen

Busker og tre er sentrale element på gravplassen. Ikkje berre dei store praktfulle alleane, men òg frodige enkelttre, lubne buskar og vakre samanplantingar.

Utstyr på gravplass

Vannposter, benker og avfallsstasjoner bidrar til å gjøre gravplassene funksjonelle for både besøkende og ansatte.

Universell utforming

Hvilke regler gjelder og hvor finnes det veiledning om universell utforming?

Råd og rettleiing – og kva er ei vesentleg endring

Vi hos Statsforvaltaren får av og til spørsmålet «Må vi søke om det?» Svaret er ganske ofte «Det kjem an på…». Statsforvaltaren skal godkjenne «vesentleg endring» av gravplassen – kva ligg i det?

Navna minnelunder – aktuelt for deg og meg

Navna minnelunder er forholdsvis nytt her i landet – det er bare omkring 20 år siden de ble mer enn unike unntak hos de mest innovative forvaltningene. Nedenfor og i det neste nummeret av Gravplassen skal vi se på noen erfaringer fra disse åra, dele tips og råd.

Næringsvirksomhet på gravplassen

Hvordan skal gravplassmyndigheten forholde seg til de som ønsker å drive næringsvirksomhet gjennom å yte tjenester for den som er ansvarlig for grav eller fester?