Nye tider
Styret er glade for at Maren Rønning takket ja til å være bladets redaktør, og vår målsetning er at vi sammen kan lage et faglig interessant og godt blad som våre medlemmer har nytte av. Det er mange forskjellige saker foreningen får innspill på og spørsmål om, og det sier oss at det fortsatt er stort behov for Norsk forening for gravplasskultur. Foreningen er glad for aktive medlemmer som melder inn problemstillinger eller saker som bør belyses, og som har allmenn interesse.
Utnyttelse av gravareal
Fra flere kommune- og bystyrer oppfordres forvaltningene til å komme med forslag som gjør at kremasjonsandelen kan økes. For kommunenes del er det mange steder stort trykk på, og mange interesser knyttet til, utnyttelse av arealer.
Det siste tiårets (og drøyt det) søkelys på Navnet minnelund har helt klart dekket et behov for familie og etterlatte, og har også vært med på å øke andelen som velger kremasjon. Så spørs det om NOU-en Lik og likskap blir tatt fram igjen og sett på nytt på med tanke på likebehandling av gravleggingsformer. Foreningen håper det skjer.
For en stor andel av by-gravplasser er det få eller ingen utvidelsesmuligheter. Og sammen med utfordringen med omdannelse- og plastproblematikk har flere sentrumsgravplasser blitt omgjort til urnegravplasser. Også dette gjør at flere velger kremasjon.
Plast og gravlykter
Plast er en stor utfordring. Foreningen ønsker å jobbe mot og med andre interessenter for å redusere bruk av materiale som ikke er nedbrytbart på gravplassene. Flere har dette som eget punkt i lokale vedtekter, men vi som jobber med gravplass har begrenset mulighet til å håndheve vedtektene på disse punktene. Før allehelgenssøndag og til jul annonserer flere store kjeder gravlykter til en svært lav pris. Det er flott å se lys på gravene, men de aller fleste lyktene som brukes er små plastlykter som fort spres i naturen. Enten med vær og vind, eller med fugler som forsøker å få ut de siste rester av stearin.
Sammen med noen av de store aktørene ser vi også på muligheter for å finne bra erstatninger for oasis, nylon- og ståltråd. Vi vet at det er utviklet en mer miljøvennlig oasis, men det er fortsatt mye av denne som ikke nedbrytes.
Faglig påfyll
Vi har oppgaver og ansvar knyttet opp mot et stort ansvarsfelt, og det er god grunn til å være stolte over jobben som gjøres ute på gravplassene. Gravplassforeningen tilbyr administrasjonskurs og kurs i praktisk gravplassdrift. Disse anbefales. Både for nyansatte, og også for oss som har holdt på noen år og trenger faglig påfyll.
En av de vi jobber tettest med er faggruppen hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Denne gruppen har Åse Skrøvset ledet siden den ble opprettet og vi er takknemlig for mer enn ti år med tett og godt samarbeid med Åse og hennes gruppe. Foreningen ønsker henne lykke til med nye yrkesmessige utfordringer.
Gravplassforeningen