Studentenes visjon for Moss
Beliggenhet på Høienhald gir gravplassen en sentral beliggenhet med utsikt over industriområdet, havet og Jeløya i vest. Omgitt av variert bebyggelse i nord, sør og øst fungerer gravplassen som et viktig parkanlegg og knutepunkt.
Historien bak gravplassen
Innviet i 1833 og senere utvidet flere ganger bærer Moss kirkegård tydelig spor av tidens gang. Hagearkitekten Pål Sælands plan med rekker, alleer, akser og stier har formet gravplassens struktur, selv om den har blitt visket ut med tiden. Det resulterer i at gravplassen i dag oppleves oppdelt. Seremonibygget, det tidligere krematoriet med sin funksjonalistiske stil,og driftsbygget, tidligere bårehus, er viktige historiske bygg som er vernet. Disse vil fortsette å sette preg på gravplassen. Dagens gravplass har en gunstig beliggenhet på en høyde, preget av terrengforskjeller og utsikt over bylandskapet og fjorden.
Ny livskraft
På Moss kirkegård har ønsket om helhet og bevissthet om den gunstige beliggenheten drevet konseptet fra fokuset på utsikten til å sentrere seg rundt siktaksene. Aksene er strukturerende for gravplassen og gravfeltene som ofte er i fokus, men siktaksene har muligens noe eget å tilby gravplassen. Disse aksene er bevart gjennom et detaljprosjekt med et overordnet mål om å gi dem en egen karakter, en funksjon og forhold på gravplassen.
Tilpasning og respekt
Utviklingsplanen foreslår hva som kan gjøres av tiltak på gravplassen for å bedre tilpasse fremtidig behov og bruk.
Gravplassen har en rekke elementer, strukturer og prinsipper som videreføres. Først og fremst videreutvikles steingjerdene, steinmurene og hekkene, som ikke bare gir en klar avgrensning, men også styrker gravplassens karakter. Dette skaper en følelse av at den omfavner det omkringliggende landskapet og nærmest svever ut mot havet.
Konseptet bygger videre på ideen om utsikt. Samtidig integreres Sælands akser, og Kirkegårdsveien blir en del av gravplassen i stedet for en barriere. » gravplass Aksene får en mangfoldig funksjonalitet, utformet med navnede minnelunder, kolumbarium, felles gravminner, hvilesteder, vannposter, oppholdsrom, minnelund og innganger.
Store deler av stinettet har granitt kantstein og grus, mens områder som kolumbariene, seremoniplassen og minnelunden er belagt med store granittheller. Den overordnede utformingen av gravplassen tar sin inspirasjon fra den funksjonalistiske stilen, dagens utforming og seremonibygget. Ved å eksperimentere med ulike vinkler og former langs siktaksene skapes visuell og opplevelsesmessig variasjon.
Friere bevegelse
Eksisterende kvaliteter på gravplassen blir implementert som hint i prosjektet for å lede til en friere bevegelse. Enkeltstående trær, plantefelt, løkblomster, trapper og granittheller blir viktige elementer som inviterer besøkende til å utforske gravfeltene.
Med tanke på den betydelige andelen eldre besøkende har utviklingsplanen omfavnet terrengendringer for å sikre universell tilrettelegging og bevare utsikten, spesielt i den sørøstlige delen.
Nye støttemurer av stein forsterker gravplassens svevende karakter og tjener som bærere av navneskilt til inntilliggende urnegraver. Hvor gravene fremfor har liggende gravminner. En universelt utformet sti, med granitt kantstein og grus, slynger seg oppover terrenget til en minnelund (bruksmulighet som anonym minnelund).
En annen sti med trappepartier krysser den universelle stien og følger dagens akse, og gir en raskere vei opp. Resultatet er en mer tilgjengelig gravplass som samtidig opprettholder den vakre utsikten.
Vegetasjon som balanserer
Vegetasjonsplanen for Moss kirkegård fokuserer på å skape romlige opplevelser gjennom trær, plantefelt og hekker som er tilpasset funksjonen langs aksene. Vegetasjonen er nøye planlagt for å balansere åpne landskap med mer lukkede områder, samtidig som den bidrar til den ordenen, respekten og verdigheten som de gravlagte og besøkende fortjener.
Plantefelt med prydgress og stauder myker opp den stramme strukturen og gir variasjon gjennom årstidene. Rekkene og alléene suppleres med nye trær av samme art, alm og lind, og styrker aksene.
I tillegg plantes trær mot bebyggelsen for å skape høyde og rom. Trærne kan oppleves som et tak og gi fri sikt under kronen. Gressområder, løkblomster og spesifikke plantefelt legges ut for å berike opplevelsen og gi overraskende elementer på gravfeltene. Det grønne oppholdsrommet blir et særegent område med høyt og uforstyrret gress.
Gravformer
Utviklingsplan for Moss kirkegård
Landskapsarkitekturstudenter ved NMBU har formet fremtidens gravplass. Det er fjerdeårsstudentene på kurset «Planlegging av gravplasser» som lager utviklingsplaner for Moss kirkegård. En av de 20 oppgavene ble presentert i Gravplassen nummer 4/23, og her kommer en til.
Utviklingsplanen introduserer ny tilnærming for gravplassens behov og bruk av mennesker med ulike preferanser om gravlegging og livssyn. To områder av gravplassen har bevaringsverdige gravminner som blir visuelt interessante og integreres i den nye funksjonen.
De navnede minnelundene og kolumbariene skaper nye høyder og blir betydelige for gravplassens uttrykk. Her er det også tilrettelagt for nedleggelse av blomster og tente lys. Sammen med urnegravfeltene skapes det rom langs siktaksene for ulike gravformer. Det gir gravplassen en oppdatert struktur med luft og en friere bevegelse.
Retningen på gravene og gravminnene bygger på dagens plassering mot utsikten. Konseptet integrerer hensynet til de avdøde og de pårørende, samtidig som det tilbyr en ny og verdig opplevelse av gravplassen.
Fremtidens potensiale
Utviklingsplanen representerer ikke bare en reaksjon på dagens utfordringer, men også en visjon for fremtiden. Den tar høyde for kommunens vekst, bevarer grønne områder, og skaper et sted der fortidens historie møter fremtidens behov. Moss Kirkegård blir ikke bare et hvilested, men et levende område som formidler historier, inviterer til refleksjon og gir liv til det omkringliggende landskapet