#1 - 2025 - Årgang 56

Vil ha bort kildesortering

Artikler i denne utgaven

Vil ha gjenbruksstasjonene bort fra gravplassen

Gravplassene bør ikke ha mer kildesortering, men mindre. Gjenbruksstasjoner legger til rette for mer avfall – derfor bør de bort fra gravplassene, mener driftsleder Kenneth Molland i Bjørnafjorden.

Slik klipper de med GPS

I år justerer de klippeområdet med tre centimeter. Så nøyaktig er robotklipperen med GPS. Men foreløpig går ikke GPS-robotklipperne i Øksnes på felt med gravsteiner.

Slik vil han gjøre jobben med mindre ressurser

En gravplass er bare et vanlig grøntanlegg, sier Hans Børge Ånestad. Han snakker varmt om å forvalte gravplassene sammen med kommunale parker og anlegg.

Sparer nesten halve energien

Vestfold krematorium var først i Norge med å bytte ut gassovnene med en ny, moderne, elektrisk ovn. Det har redusert energiforbruket med 44 prosent.

Flere urnevegger på gang

Solas nye urnevegg er den andre i Norge, og flere er på gang. Statsforvalteren venter vekst, men foreløpig har ikke bruken av urnevegger tatt av.

Alt kan komposteres

Mange vil kompostere mer. – Her er selv trådene i kransene komposterbare, sier Per Kristian Stokke og foreslår selvbetjente utsalg på gravplassene.

Mer til minnelunder

Det blir flere minnelunder, og det var også synlig på Park- og anleggsmessen på Lillestrøm.

Ny med fjernkontroll

Verdens første alt-i-ett batteridrevne, fjernstyrte robotgressklipper. Det sier Erling Sande om den nye gressklipperen sin.

Lager servicestasjoner

Bentzen forteller om mye nytt pynteutstyr som spesielt er rettet mot urnelundene – men ikke bare det.

Reiser og tar rust

Timene er verdifulle, sier Nicolai Walle Wennersten. Løsningen til sjefen i Mobil Antirust er å reise ut til kundene for å rustbehandle.

Leder: Trangt om plassen

Krig og krise, eldrebølge og pandemier. Det blir trangt om plassen på norske krematorier og gravplasser uansett – men det kan bli mye verre enn den naturlige utviklingen som vi allerede vet at vil komme.

Navna minnelunder – aktuelt for deg og meg (del 2)

Navna minnelunder er fortsatt ganske nytt her i landet – det er bare omkring 20 år siden de første ble etablert. Vi fortsetter å dele erfaringer, tips og råd.

Da de døde flyttet ut av byen

Den romantiske bevegelsen på slutten av 1700-tallet gjorde den landlige kirkegården til et yndet sted, skriver Audun Kjus ved Norsk Folkemuseum.

Giftig gullregn – hva må gjøres?

Fra FAGUS spørsmålsbank: «Vi driver nå hogst av noen gamle felt med gullregn.»

Endring av navnet minnelund

Den første navnede minnelunden her i landet ble tatt i bruk i 1997 (Haslum, Bærum). Siden er det anlagt svært mange minnelunder, og det er blitt en vanlig begravelsesform.

Avfallshåndtering på gravplassene: Et ansvar for fremtiden

Styrets hjørne: Gravplassene er mer enn bare hvilested for de som har gått bort.

Nye typer gravplasser

De ser på nye typer gravplasser og gravferdsskikker og på hvordan de etterlatte får mindre og mindre med selve begravelsen å gjøre. I september blir det nordisk kongress i Stockholm.

Diskuterer hva foreningen skal være

Siden det er nordisk kongress i år, nøyer Gravplassforeningen seg med fagdager over to dager – nærmere bestemt 22. og 23. mai på Sola.

Digital utgave av Gravplassen #1 2025

Årets første utgave av fagbladet Gravplassen er nå ute.